Wybór baterii kuchennej

maggie1/bigstockphoto.com

Bateria kuchenna powinna nie tylko być estetyczna i pasować do wystroju kuchni. Należy też zwrócić uwagę na materiał, trwałość, funkcje i jeszcze kilka innych parametrów. Podpowiadamy, co może się okazać istotne przy wyborze baterii.


Baterie kuchenne można podzielić na naścienne i stojące (sztorcowe). To pierwsze rozwiązanie, czyli bateria montowana do złączy w ścianie, jest obecnie rzadko spotykane – tylko w miejscach, gdzie nadal znajdują się starsze instalacje. Jednak jeśli nie planujemy większej przeróbki kuchni, tylko planujemy wymienić samą baterię, modele naścienne są nadal dostępne w sprzedaży. Natomiast baterie stojące, montowane w blacie kuchennym lub w otworze zlewozmywaka, są najpopularniejsze. Jeśli urządzamy nową kuchnię, lepiej kupić baterię stojącą – łatwiej będzie ją wymienić w przyszłości.

Baterie mogą mieć też jeden lub dwa uchwyty (osobno do ciepłej i zimnej wody). Niegdyś dostępne były tylko dwuuchwytowe. Jednak w ich przypadku uregulowanie odpowiedniej temperatury wody jest mniej wygodne i trwa trochę dłużej. Natomiast baterię jednouchwytową można łatwo obsługiwać jedną ręką, a ustawienie temperatury wody jest szybsze, co na dłuższą skalę przekłada się na oszczędność wody.

Znaczenie ma także odpowiednia wylewka. Wysokie, ruchome wylewki upowszechniły się już jakiś czas temu, gdyż są wygodniejsze od niskich, a zwłaszcza nieruchomych. Można pod nie łatwo podstawić czajnik bezprzewodowy czy wysoki garnek. Jednak taka wylewka zajmuje sporo miejsca. Rozwiązaniem najbardziej uniwersalnym jest wylewka wyciągana z wężykiem. Zmieści się nad każdym zlewozmywakiem i umożliwia napełnianie naczyń bez umieszczania ich w komorze. W dodatku można uniknąć nadmiernego rozpryskiwania się wody o ścianki czy dno komory przy większym ciśnieniu (co przy wysokich wylewkach może się zdarzyć).

Perlator jest już standardem w bateriach. Jest to zakończenie wylewki, które rozdziela strumień wody na mniejsze za pomocą siatki o drobnych oczkach (metalowej, plastikowej lub silikonowej). Dzięki temu ogranicza zużycie wody, a zarazem nie zmniejsza komfortu korzystania z niej, gdyż strumień wydaje się tak samo silny.

Duże znaczenie dla trwałości baterii ma głowica. Odpowiada ona za prawidłowe działanie baterii oraz reguluje przepływ wody ciepłej i zimnej. Najbardziej zalecana jest głowica ceramiczna. Jest ona trwalsza oraz łatwiejsza w czyszczeniu i konserwacji niż głowica uszczelkowa.

Powłoka baterii ma nie tylko znaczenie estetyczne. Do najtrwalszych należą ceramiczne i granitowe. Są one jednak też najdroższe. Dość popularne są baterie chromowane; mają one srebrny kolor i wysoki połysk. Warstwa chromu zabezpiecza je przed korozją. Baterie z powłoką inox są również srebrne, ale matowe. Ostatnio modne stały się również baterie w odcieniach miedzi i złota.

Współczesne baterie bywają też wyposażone w dodatkowe funkcje. Termostat umożliwia ustawienie stałej temperatury i jest niewrażliwy na zmiany jej ciśnienia. Dzięki temu nie musimy za każdym razem jej regulować, marnując przy tym wodę. Bateria z podgrzewaczem umożliwia uzyskanie wrzątku wprost z kranu, bez konieczności gotowania wody w czajniku czy garnku. Filtr umieszczony w baterii usuwa zanieczyszczenia z wody, dzięki czemu można ją pić bez przegotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.